Je ste li znali da je kolagen vrlo popularan na portalima zdrave prehrane. Evo, posramila sam se kad sam išla u detaljnije iščitavati članke koji su se pojavili u tražilici. Pojma nisam imala da je kolagen tako važan za našu kožu. On je onaj osnovni protein koji našu kožu čini elastičnom, čvršćom i daje joj onaj sjajan izgled. Ali kolagen nije samo važan za kožu. On je važan za sva vezivna tkiva u našem tijelu, za naše hrskavice, unutarnje organe i kosti.
Ako jedete juhu od kostiju, posebice goveđih, napravili ste uslugu svome tijelu jer dobivate upravo ovaj protein – kolagen. Također kad jedete morske plodove i svježu ribu unosite minerale i vitamine koji potiču njegovu proizvodnju. Jaja su važan izvor i nije uzalud ona narodna poslovica. Navode da je brokula na pari kraljica u proizvodnji ovog vrijednog elementa. A znate li da vitamin C pospješuje njegovu sintezu? Stoga važno je unijeti čim više limuna, nara, naranči i mandarina u naš organizam kako bi stimulirali proizvodnju dragocjenog elementa zvanog kolagen.
Orašasti plodovi su iduće navedeni kao važan izvor, posebno indijski oraščić, badem i orasi jer potiču njegovu sintezu. Od davnina je poznato da tamno zeleno povrće potiče njegovu sintezu. Stoga, ako želite sjajnu i elastičnu kožu, kolagen će poticati konzumacija kupusa, posebno kiseli kupus, ali i svjež. Ne zaboravimo šparoge, kelj, a i špinat. Mahune i grašak ne vole svi, no šta je tu je. Sve za ljepotu.
Nema više izlika, gore spomenute namirnice se moraju jesti jer zdravlje je na prvom mjestu! No sad ćete si misliti kada vam kažem da su i gljive važne. One su pune cinka, a itekako pomažu u procesu sinteze upravo našeg tajnog sastojka, a to je kolagen! Potrebno je jesti različito i svježe jer nas dobra hrana čini zdravima, a i lijepima!